luni

Algoritmi repetitivi.Ciclu cu condiţie.

Pîna în prezent, toţi algoritmii elaboraţi de noi nu analizau situaţia din mediul de lucru al executantului. De aici rezultă că, centrul de comandă al executantului dirijează executarea comenzilor făra verifica dacă este înstare să execute comenzile primite.Acest mod de eleaborare a algoritmilor complică esenţial soluţionarea problemelor întîlnite în practica.
Pentru a evita astfele de situaţie executanţii sunt dotaţi cu senzori, care comunica centrului de comandă anumite informaţii din mediul de lucru al executantului.
În cazul algoritmilor repetitivi, analiza din mediul de lucru se realizează cu ajutorul instrucţiunii compuse Cît Această instrucţiune asigură execuţia ciclică a unei segvenţe de instrucţiuni atîta timp, cît în mediul de lucru se respectă anumite condiţii. Formatul instrucţiunii Cît:
CÎT Condiţie
Instrucţiunea 1
Instrucţiunea 2
...
Instrucţiunea 1
SFÎRŞITUL CICLULUI
· Condiţiile reprezintă expresii logice care indică anumite situaţii din mediul de lucru al executantului.
Expresii logice folosite de executntul Cangurul:
E_LINIE ; E_MARGINĂ;
NU E_LINIE; NU E_MARGINĂ
· Instrucţiunea Cît se numeste Ciclu cu condiţie,deoarece la execuţia ei se repetă ciclic aceeaşi segvenţă de instrucţiuni,iar numărul de repetări se stabileşte în procesul derulării programului.
Implicarea instrucţiunii Cît pesupune existenţa între Centrul de comandă şi executant a doua canale de transmisie a informaţiei:
-Canal direct destinat transmiterii comenzilor de la Centrul de comandă la executant ;
- Canal invers.
· Algoritmii ce conţin segvenţe de instrucţiuni, execuţia cărora depinde de informaţiile colectate în mediul de lucru al executantului, se numesc algoritmi cu conexiune inversă.
Eroare de execuţie apare atunci cînd în procesul de execuţie unui program executantul nu poate îndeplini comanda .
Exemple:
1.

[
CIT NU E_LINIE
CIT NU E_LINIE
PAS
SFIRSITUL CICLULUI
ROTIRE
SFIRSITUL CICLULUI
]
2.
[
REPETA 4 ORI
CIT NU E_MARGINE
PAS
SFIRSITUL CICLULUI
ROTIRE
SFIRSITUL REPETARII
]

Un comentariu: